суботу, 18 червня 2022 р.

Місцеві ініціативи й креативні ідеї: як у Доброславі інвестують в розвиток туризму

Кожна територіальна громада, без сумніву, до певного часу має нереалізовані, невикористані можливості, що розкриваються за сприятливих умов та креативних підходів. Історія будь-якої громади з Одещини була би неповною без визначення її інвестиційної та туристичної спроможності.
Доброслав – не приморське і поки що не курортне містечко. Немає потужних промислових об’єктів, які здатні наповнювати бюджет. Але туристів тут намагаються приваблювати оригінальними ідеями.

Джерело: Суспільно-правовий портал «Ракурс»
Після об'єднання з декількома громадами у 2020 році Доброславська територіальна громада увійшла до складу Одеського району, що цілком відповідає економіко-географічному розташуванню громади і транспортній логістиці. До слова сказати, активні мешканці громади відстояли право належати саме до Одеського району. Протестуючи проти пропозиції тодішньої «Опозиційної платформи – За життя» віднести Доброславську громаду до складу Березівського району (чим намагалися створити «князівство ОПЗЖ»), жителі Доброслава 
вийшли на акцію з вимогою відмінити цю пропозицію.


 До Доброслава на екскурсії охоче їдуть мешканці  не лише самої Одеси чи Одеського району, а йз різних куточків України. І не тільки. Для туристів фахівцями селищної ради розроблена інтерактивна екскурсійна програма. Також до Доброслава активно навідуються міжнародні делегації з Туреччини, Грузії, Латвії, Об'єднаних Арабських Еміратів.

Переконатися особисто – як на місці колишніх сміттєзвалищ та занедбаних, невпорядкованих територій виникли й розквітли дивовижні місця відпочинку приїздять звідусіль. Ми вже розповідали, як ландшафт містечка змінили сучасні парки, пам’ятники й стильні арт-об’єкти.

Щоб і надалі популяризувати туристичний потенціал Доброславщини, у 2021 році у громаді відкрилися нові зони відпочинку та артоб'єкти – «Сквер Далі», «Вуличний музикант», «Тризуб», проводяться масштабні культурні заходи та фестивалі. У 2021 році Доброслав прийняв більше 10 тисяч відвідувачів.
 
Показовою для залучення інвесторів є історія створення парку «Дубай». Голова селищної ради Людмила Прокопечко після відвідання Об’єднаних Арабських Еміратів загорілася ідеєю створити щось на кшталт ОАЕ у своєму містечку. Місцеві фахівці – архітектори, дизайнери, жителі громади охоче відгукнулися на цю ініціативу. До співпраці долучилися й представники арабської сторони. На відкритті парку «Дубай» із набережною представники делегації з ОАЕ запевнили, що й надалі надаватимуть допомогу у розбудові парку.

В жовтні 2021 року до Доброслава з дружнім візитом завітала делегація з ОАЕ: Шейх Ахмед Салем Саід Мохаммед Аль Судаін, Представник Ліги Арабських держав з економіки, Президент Арабського союзу інвестицій та розвитку нерухомості Об'єднаних Арабських Еміратів, д-р Башар Сабха, інвестор та помічник президента Арабського союзу інвестицій та розвитку нерухомості, президент контрактної компанії «Al Wathba» в ОАЕ та президент компанії «Samha Real Estate Development» в Аламі, д-р Айман Аль-Найджар, інвестор, Віце-президент Арабського союзу з інвестицій та розвитку нерухомості.

Не щодня і не кожне маленьке містечко приймає шейхів. Під час кількагодинної зустрічі, яка пройшла щиро та легко, інвесторів з ОАЕ зацікавила подальша співпраця з Доброславською громадою в економічній та культурній галузях. 

За словами Людмили Прокопечко: «Доброслав таки приємно здивував заморських гостей, і це надзвичайно приємно». Важливий підсумок візиту – отримання Доброславською селищною радою запрошення найближчим часом відвідати ОАЕ.

Ще один розпочатий в 2021 році цікавий проєкт, що потребує інвестиційної підтримки, – це «Індустріальний парк «Кремидівський». Для створення розважально-спортивної інфраструктури передбачається задіяти 700 гектарів земель.

Наразі виділено 15 гектарів із земель комунальної власності для створення 1-ї черги парку, розроблено інвестиційні проєкти будівництва: готельно-розважальний комплекс «Доброславська Рив’єра», електростанції з використанням енергії вітру, торговельний комплекс, доброславський туристичний візит-центр, центр реабілітації учасників АТО/ ООС, створено реєстр вільних земельних ділянок та будівель, що можуть бути використані під майбутні проєкти.

Війна поки що не дала розпочати заплановане. Адже сьогодні громада активно долучається до допомоги армії, підтримки постраждалих, загалом – до наближення нашої Перемоги. Про це ми обов’язково розповімо окремо.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Немає коментарів:

Дописати коментар