суботу, 16 липня 2022 р.

Екологічні стежки Доброслава – шлях до чистої та безпечної громади

Добра слава про зелені парки та квітучі сквери цього містечка на Одещині йде Україною не один рік. Команда проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина» також розповідала про ці практики.

Екологічна безпека мешканців громади набула пріоритетності ще до процесу об’єднання. Щороку на території Доброслава висаджується багато дерев, кущів, не кажучи вже про квіти. Важливо, що доброславці з готовністю відгукуються на заклик до екологічних акцій. 
Про те, що кожен мешканець нашої планети за своє життя має посадити дерево, спекотним літом полити квіти, тримати в чистоті водойми – в Доброславі не порожні слова. 
 
«Коли ми прийшли в Доброслав, то всі балки були стихійними сміттєзвалищами. Тому пріоритетом стало не просто прибратися, а зробити парки, сквери або дитячі майданчики. Наразі люди вже зрозуміли, що екологічна безпека необхідна і для них, і для наступних поколінь», – зазначав Максим Калюжний, заступник Доброславського селищного голови з питань благоустрою та ЖКГ. Тому жителі громади охоче долучаються до різних акцій, наприклад, як у 2020 році – до світової акції «Мільярд дерев».

 Про надзвичайну важливість захисту довкілля та уваги до екологічної безпеки у громаді
свідчить реалізація в 2020 році проєкту «Екологічна стежка Доброслава». Проєкт було подано на конкурс «Небайдужі», маючи на меті створення нового туристичного маршруту. Цей проєкт передбачав збереження екологічно чистого навколишнього середовища та запровадження у Доброславі відпочинку, що поєднував би зелений туризм, спорт (піші походи та велопрогулянки), відпочинок на природі, пізнання флори і фауни рідного краю.


Джерело: Офіційний сайт Доброславської громади

Наразі «Екологічна стежка Доброслава» – це шлях довжиною близько шести кілометрів, що пролягає вздовж двох природних ставків і охоплює мальовничі куточки селища, плавно переходячи у вузенькі стежки лісосмуги та широкі польові дороги, похилі спуски та круті підйоми. Такий маршрут спонукає до активного відпочинку дітей та дорослих, пасує не лише для піших, а й для прогулянок на велосипедах.

Адреналіну та завзятості додає відпочиваючим пейнтбольний клуб, що знаходиться на маршруті стежки. Тут є можливість позмагатися на влучність, швидкість і вміння володіти зброєю у командах. Наразі такі вміння доброславцями застосовуються вже на справжньому полі бою. Місцеві мешканці вірять, що після перемоги туристичний маршрут «Екологічні стежки Доброслава» має ставати щоразу довшим і цікавішим.

Заохочення до розвитку туризму та збереження навколишнього природного середовища виховують у юних доброславців змалечку. При Центрі культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей діє студія краєзнавства та туризму. Підлітки, які відвідують туристичний гурток, вивчають рідний край, вчаться проводити екскурсії, створювати креативні фото та відеоконтенти.

Джерело: Facebook-група Центру культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей Доброславської громади
Керівниця гуртка Наталія Мельник загорілася ідеєю створити ще одне чудове та унікальне місце в Доброславі. Отримавши підтримку керівництва громади, вона запалила нею серця вихованців екологічного гуртка. Ним має стати сквер, що складається з павловній – надзвичайно красивих зелених широколистних дерев, які швидко ростуть і мають гарний духмяний цвіт. До того ж біологи кажуть про визначні екологічні властивості цих дерев.


Вже були зроблені перші кроки: визначене місце для павловнієвого саду, отримано посадковий матеріал, саджанці почали підростати. Навесні 2022 року передбачалося розширити сад та дбати про дерева, що виросли. На жаль, наразі в Доброславі, як і у всій країні, у пріоритеті – захист рідної землі від російського окупанта. Однак ми всі віримо, що після перемоги павловнієвому 
скверу в Доброславі – бути!

А загалом – дбайливе ставлення до своєї території, до чистоти поза межами власних осель дає свої позитивні результати. Як свідчать дописи та світлини голови громади Людмили Прокопечко в соціальних мережах, сьогодні, незважаючи на важкі часи, Доброслав виглядає так привабливо.

Втілення цих ідей стало можливим завдяки злагодженій взаємодії адміністрації громади з небайдужими мешканцями, коштів з місцевого бюджету, допомоги спонсорів – місцевих підприємців і фермерів, невтомних працівників служби благоустрою, а також усіх, хто хоче побачити позитивні зміни.

 Красиві парки та сквери Доброслава – це результат того, як турбота про чистоту навколишнього природного середовища, ініціативність і творче мислення стали запорукою розвитку Доброславської громади.


Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Немає коментарів:

Дописати коментар