четвер, 15 червня 2023 р.

Завершується процес підготовки Стратегії розвитку Доброславської громади

Робоча група, що розробила проєкт Стратегії розвитку Доброславської громади до 2030 року, вкотре зібралася для обговорення важливих питань.

Активна зацікавленість та бажання взяти участь у формуванні майбутнього громади через розробку проєкту Стратегії зібрала у Ветеранському Хабі не лише посадових осіб виконавчих органів селищної ради, а й депутатів, бізнесменів та представників громадськості.

На засіданні було обговорено можливість подальшого бюджетного фінансування проєктів і заходів, що заплановані у Стратегії. При цьому особливу увагу приділено реалізації молодіжної політики – саме завдяки ній Доброслав є досить відомим та успішним в реалізації молодіжних проєктів.

Обговорювали і можливості покращення інфраструктури у населених пунктах, які нещодавно приєдналися. Зокрема, йшлося про відновлення дорожнього покриття і створення зелених зон, нових креативних парків для відпочинку жителів громади та відвідування туристами. Усе це потребує не тільки значних фінансових ресурсів, а й реалізації нових ідей.


За натхненною ініціативою голови громади Людмили Прокопечко у Доброславі створено безліч зелених паркових зон і усі вони по-своєму унікальні: у кожного парку є своя особливість, що відображає серце і душу не тільки сучасного селища, а і його мешканців.


Не лишилися без обговорення й соціальна політика розвитку громади. Адже саме соціальна сфера, освіта та медицина споживають левову частку бюджету громади.


Попри усі складнощі з надходженнями, зокрема наявності реверсної дотації (близько 30 млн
грн), громаді вдається ще й виділяти значні кошти на бюджет розвитку громади (минулого року це було понад 30 млн грн), а також активно допомагати ЗСУ. В цьому році спільними зусиллями вдалося спрямувати значні небюджетні ресурси на необхідне обладнання та оснащення військовослужбовців.


Людмила Прокопечко звернула увагу присутніх на виклики, що постануть перед громадою у
найближчому майбутньому. Зокрема, на необхідність зосередитись на відповідній соціальній політиці для підтримки поранених воїнів, що повернуться з фронту. Причому не тільки фінансової, а й соціально-психологічної – для їх адаптації після важких подій, що відбулися у їхньому житті, а також необхідності покращення стану здоров’я та пошуку можливостей працевлаштування, а декому – і протезування.


Під час обговорення приділили увагу й переселенцям, які через війну опинилися у скрутній ситуації і мешкають зараз у громаді. Деякі втратили близьких, житло, заробітки та потребують значної підтримки з боку не лише владних структур, а й мешканців, що живуть поруч.

Одним із потужних джерел економічного розвитку громади Робоча група бачить розвиток туризму. Для цього необхідна підтримка з боку обласної влади та інших структур, побудова власного бренду та проведення іміджевої кампанії. Громаді разом із туристичними операторами Одещини вдалося створити нові туристичні маршрути, завдяки чому мешканці обласного центру та області радо відвідують зелене, квітуче селище парків – Доброслав.

Приділили увагу й розвитку підприємництва, сільського господарства, торгівлі. Адже наповнення бюджету громади залежить від його дохідної частини, від податків, що сплачуються підприємцями. Активно обговорювали можливості працевлаштування мешканців громади, зокрема перспективи створення нових робочих місць.


Під час засідання експерт Робочої групи, директор ГО "Одеський інститут соціальних технологій" Андрій Крупник нагадав основні етапи створення Стратегії, подякував команді Робочої групи за корисні напрацювання, а мешканцям громади – за участь в опитуванні, в якому узяло участь 218 осіб.

Проєкт Стратегії, розроблений на основі об'єктивного аналізу ситуації у громаді і пропозицій заінтересованих сторін, містить три стратегічні цілі, які сформульовані як бачення стану Доброславської громади, який має бути досягнуто в результаті реалізації Стратегії: 1) Громада високої якості життя а сучасної інфраструктури; 2) Громада працюючих людей, дружня до малого та середнього бізнесу; 3) Громада з розвиненим людським капіталом.


Досягнення стратегічних цілей Стратегії відбуватиметься через реалізацію 9 оперативних цілей 28 заходів.

Голова громади зазначила, що схвалений Робочою групою проєкт Стратегії буде винесено через
офіційний сайт громади на широке публічне обговорення, потім розглянуто на постійних комісіях селищної ради і на виконкомі і далі – винесено на сесію для затвердження селищною радою. Ця сесія має відбутись орієнтовно у липні ц.р.

Значна увага приділена у стратегії механізму її реалізації, який передбачає, зокрема, проведення зовнішнього та внутрішнього моніторингу досягнення запланованих значень відповідних показників.
 

Розробники Стратегії чекають від небайдужих мешканців громади зауважень і пропозицій – адже саме комунікація з громадянами є інструментом для пошуку нових ідей та подальшого втілення їх у життя.

Разом із проєктом Стратегії на сесії планується розглянути і затвердити підготовлений Робочою групою План заходів з реалізації Стратегії у 2023-2025 роках, який містить 67 заходів і проєктів.

Керівництво громади вважає, що Стратегія її розвитку є не тільки дороговказом, а й основою для інфраструктурних проєктів та отримання грантового фінансування від міжнародних організацій, які допомагають Україні.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» у межах проєкту «Стратегія Доброславської громади: формуємо та реалізуємо разом». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».


Немає коментарів:

Дописати коментар