середу, 1 червня 2022 р.

Впровадження механізмів громадської участі: кращі практики Доброслава

На Півдні України, та й далеко за його межами шириться гарна слава про селище Доброслав та його громаду. Ми вирішили зібрати кращі ініціативи Доброславщини та познайомити з ними інші громади.

Як потрапити в Книгу рекордів України: досвід Доброслава

Журналісти кажуть, що Доброславська територіальна громада Одеської області цілком може увійти до Книги рекордів України за доволі незвичним показником: тут встановили найбільше національних рекордів – аж 17, практично по одному на кожну тисячу населення.

Україну в хорошому сенсі слова здивував показник голосів, що були віддані виборцями громади на місцевих виборах 2020 року: тоді за Людмилу Прокопечко на посаду голови громади проголосували 92,4% виборців. Це число увійшло до Книги рекордів України, додавши додаткових балів популярності громади. Більш того – за значну кількість рекордів, Доброславська громада має ексклюзивне право безоплатно реєструвати кожен десятий рекорд в Книзі рекордів.

Голова громади Людмила Прокопечко називає рекорди елементом великої комунікаційної системи, бо вони – не просто додаток до якогось свята, а один із стимулів зростання та засобів постійного нагадування про себе.

Мабуть, перший із зафіксованих рекордів – «705 сердець у Парку закоханих сердець». Ці серця притягують увагу не один рік не лише туристів, а й молодят, які вступають до шлюбу, з самої Одеси. Бо ж як закохані відмовлять собі у подорожі до Парку?

Важлива складова кожного рекорду – залучення якнайбільшої кількості місцевих жителів до
його створення. В цьому вбачається важливий момент згуртування громади. Так, до свята Миколая свого часу долучилися як найактивніші мешканці, так і підприємці, які суттєво допомогли з фінансовою частиною ідеї. Як наслідок – поява зимового фестивалю «Доброславські Миколаї», до якого щороку приєднуються нові учасники.

Кожен рекорд додає зацікавленості до життя Доброславщини, тож жителі охоче долучаються до всіх задумів та проєктів селищної ради. Загалом за допомогою місцевих жителів в Доброславі побудовано 12 (!) тематичних парків, красою та затишком яких захоплюються навіть в обласному центрі.


Ініціативи і проєкти: секрет успіху у згуртованості

Доброслав вміє не лише ставити рекорди, що заносяться до Книги рекордів країни, а й успішно реалізовувати задумані проєкти.

Проєкт «Подаруй дитині мрію» охопив дітей з малозабезпечених родин, з обмеженими можливостями, дітей, батьки яких загинули на сході України. Важливо, що підтримка дітей здійснюється не лише матеріальними засобами, а й моральною підтримкою.

Проєкт «Пісні, народжені в АТО» завдяки зусиллям місцевої влади та активній підтримці локального бізнесу перетворився на щорічний музичний фестиваль, що проходить в День захисників і захисниць України 14 жовтня.

Двічі на рік проводиться конкурс молодіжних проєктів «Небайдужі». Початок йому було покладено ще в 2015 році – тоді Людмила Прокопечко, ще не будучи керівником громади, створила громадську організацію «Ватра-2015», що й стала ініціатором створення молодіжних проєктів. ГО вдалося залучити до своєї ідеї місцевих підприємців і фермерів, які заклали матеріальну основу задуму. В п’яти запропонованих молоддю проєктах яскраво просвічувалася ідея створення в Доброславі тематичних парків.

Мета нинішнього конкурсу – залучення молоді до суспільно важливих дій та заохочення до волонтерства. Учасники навчаються розробляти проєктні плани, формувати кошториси, налагоджувати партнерства, співпрацювати з владою громади, фандрейзити та бути лідерами. Охочих виявилося так багато, що ініціатива вилилася у Ярмарок проєктів.

У 2020 році завдяки конкурсу було реалізовано 13 чудових соціальних проєктів. Положення про Конкурс розміщується на офіційному сайті Доброславської громади та на сторінці соцмереж. Особливо слід відзначити, що конкурс «Небайдужі» посів друге місце у Всеукраїнському конкурсі «Кращі практики місцевого самоврядування» та здобув головний приз національного конкурсу «Найкраща ініціатива громади 2020». А завдяки Ярмарку громада залучила понад 300 тис. грн спонсорських коштів, на які молодь впровадила корисні ініціативи.


Доброславщина завдяки своїй популярності, яка дедалі зростає, стає об’єктом уваги інвесторів – вітчизняних та закордонних. Співпраця з інвесторами просувається різними темпами: з кимось лише розпочинається знайомство, а для когось вже робляться землевідводи. Людмила Прокопечко сподівається, що вже наступного року кілька проєктів таки будуть реалізовані, завдяки чому зросте кількість робочих місць у громаді та й бюджетні надходження, завдяки чому вдасться успішніше розв’язувати нагальні проблеми громади.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Доброславська територіальна громада – єдина заможна родина», який реалізує ГО «Одеський інститут соціальних технологій» за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

Немає коментарів:

Дописати коментар